ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν μετά τις εκλογές όσοι θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο ή ακίνητο

Αυξήθηκαν μετά τις εκλογές όσοι θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο ή ακίνητο
EUROKINISSI

Αισθητή βελτίωση στην ψυχολογία των νοικοκυριών έφερε η κυβερνητική αλλαγή, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάσθηκε τον Ιούλιο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι πολίτες βλέπουν βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και εκτιμούν πως και η δική τους προσωπική οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί. Στη βάση αυτή δηλώνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αγορές ακινήτων ή αυτοκινήτων και να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Ενδεικτικά, ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο ενισχύθηκε έντονα τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 0,1 (από -18,3) μονάδες. Οι δε προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -14,4 (από -19,1) μονάδες. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -63,0 μονάδες (από -64,4).

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» περιορίστηκε ήπια τον Ιούλιο, στο 61% (από 63%), ενώ αμετάβλητο στο 12% παρέμεινε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 16% (από 15%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» κινούνται σταθερά στο 10%.

Ενίσχυση καταγράφει η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -87,0 (από -88,8) μονάδες. Ανάκαμψη σημειώνεται τον Ιούλιο και στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -91,7 (από -92,4) μονάδες. Τέλος βελτίωση καταγράφηκε στον δείκτη της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις -69,3 (από -75,8) μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ