ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίσω από το στόχο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Πίσω από το στόχο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / INTIME NEWS

Έως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 6.323 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction, ενώ για το Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί 1.736 πλειστηριασμοί.

Συνολικά το 2019 έχουν αναγγελθεί μέσω της πλατφόρμας 14.542 πλειστηριασμοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του έτους καθυστερήσει ή αναβληθεί.

Η βασική αιτία για την αναβολή των πλειστηριασμών είναι η αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού από τον οφειλέτη. Το υπόλοιπο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών οφείλεται στη «ύστατης» στιγμής κατάθεση μικροποσού προκειμένου να φανεί ότι το δάνειο εξυπηρετείται και να σταματήσει ο πλειστηριασμός.

Με δεδομένο ότι το 2019 ήταν χρονιά τριπλών εκλογών και οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την κάθε εκλογική διαδικασία, ο στόχος των τραπεζών για τη διενέργεια 25.000-30.000 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2019 δεν θα επιτευχθεί.

Πάντως οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Η πρακτική αυτή έχει δικαιώσει πάντως τις τράπεζες που βλέπουν τις αξίες των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους να αυξάνεται και τις δυνατότητες χρήσης των ακινήτων αυτών να είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η απαλλαγή των τραπεζών από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πλάνων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν υποβάλει στον SSM για την προσεχή τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν υποβάλει στις εποπτικές αρχές πλάνο σταδιακής απαλλαγής από τα ακίνητα αυτά, το οποίο προβλέπει ότι εντός της επόμενης τριετίας, δηλαδή έως το 2021, θα πρέπει να πουλήσουν περί τις 5.000 ακίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ