ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα στοιχεία για τη διαρροή της ιστοσελίδας Wikileaks το 2016

Νέα στοιχεία για τη διαρροή της ιστοσελίδας Wikileaks το 2016
EUROKINISSI

Στοιχεία για το «τεχνολογικό αποτύπωμα» της υποκλοπής των διαλόγων του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου που δημοσιεύθηκαν το 2016 στα Wikileaks φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Βήμα της Κυριακής». 

Στις 2 Απριλίου 2016 ο ιστότοπος δημοσίευσε το περιεχόμενο τηλεδιάσκεψης της 19ης Μαρτίου 2016 του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν με την τότε επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την τότε υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα.

Σε αυτές τις συνομιλίες, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονταν προβληματισμένα για την επιστροφή των κλιμακίων στην Ελλάδα και ξεκαθάριζαν την επιθυμία τους να ενταχθεί η ελάφρυνση του χρέους στην ατζέντα των θεσμών. Από την πλευρά του, ο Τόμσεν εκδήλωσε πρόθεση να πιέσει τη Μέρκελ χρησιμοποιώντας το χαρτί της πιθανής εξόδου του ΔΝΤ από την τρόικα, υπό την έννοια ότι μια τέτοια εξέλιξη θα την έφερνε σε δύσκολη θέση στη γερμανική Βουλή.

Στηριζόμενος στη συγκεκριμένη διαρροή, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τότε επιστολή στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της εποχής, στην επιστολή εγείρονταν ζητήματα «επίσημων θέσεων του ΔΝΤ», καθώς στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που διέρρευσαν τα στελέχη αναφέρονταν στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο, ώστε να υποκύψει στις θέσεις του Ταμείου.

Το ΔΝΤ μέσω εκπροσώπου του ανέφερε ότι «δεν σχολιάζει διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις» και επεσήμανε ότι έχει δηλώσει ξεκάθαρα τις θέσεις του για τη λύση που θα θέσει την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης: ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τους Βήματος, η υποκλοπή ενδεχομένως έγινε σε επικοινωνία από δωμάτιο του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα με τα γραφεία του ΔΝΤ και ότι η μεταφορά του ονόματος «Velculescu» στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα ως «Velkouleskou» παραπέμπει σε «ελληνικό δάκτυλο». Το Wikileaks ανέλαβε την ευθύνη για το λάθος αυτό κατά την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού αρχείου που έλαβε με τους διαλόγους των στελεχών του ΔΝΤ.

«Το Βήμα» απευθύνθηκε σε πρώην συνεργάτη του ιστότοπου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει γνώση για την πηγή της διαρροής. Ωστόσο, ανέφερε ο ίδιος, εντύπωση θα έπρεπε να προκαλεί η αλλαγή της μορφής του υλικού που τελικά δημοσιεύτηκε: ενώ σε άλλες διαρροές, όπως το βίντεο του Ιράκ που έδειχνε τις δολοφονίες αμάχων, το Wikileaks δημοσίευε το πρωτότυπο υλικό αμετάβλητο, σε αυτή την περίπτωση αποφασίστηκε να απομαγνητοφωνηθεί το ηχητικό ντοκουμέντο – έως τότε αλλαγή της μορφής του πρωτότυπου υλικού δεν είχε ξαναγίνει. Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο της ηχογράφησης και γιατί επιλέχθηκε να μη δημοσιευτεί ως αυθεντικό ηχητικό ντοκουμέντο.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με ειδικούς λογισμικού και ειδικούς στον χώρο της ασφάλειας και έπειτα από έρευνα και ανάλυση της ονομασίας του ηχογραφημένου αρχείου φαίνεται πως αυτό μάλλον προέκυψε από ψηφιακό μαγνητόφωνο, το οποίο ενδέχεται να είχε τοποθετηθεί σε χώρο στελέχους του ΔΝΤ ενώ αυτό μιλούσε με ανοικτή ακρόαση με τους άλλους δύο που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Αναλύοντας την ονομασία του ηχητικού αρχείου 811_0223.mp3 που έλαβε το Wikileaks, ειδικός λογισμικού ανέφερε ότι το όνομα του αρχείου φαίνεται να προέκυψε με αυτοματοποιημένο τρόπο – ειδικότερα φαίνεται να δημιουργήθηκε είτε από συσκευή ηχογράφησης παλιότερης τεχνολογίας, είτε από συσκευή που οφείλει να παράγει αρχεία που μπορούν να διαβαστούν από συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας. «Το αρχείο φαίνεται να αποθηκεύεται εντός της συσκευής σε ενσωματωμένο σκληρό δίσκο ή USB» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι Πόουλ Τόμσεν και Ιβα Πέτροβα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης βρίσκονταν σε γραφεία του ΔΝΤ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Η Ντέλια Βελκουλέσκου στις 19 Μαρτίου βρισκόταν στην Ελλάδα και διέμενε στο ξενοδοχείο Hilton. Με αυτά τα δεδομένα, ειδικός ασφαλείας ανέφερε ότι εάν όντως η υποκλοπή έγινε με μαγνητόφωνο, η δυνατότητα πρόσβασης στον χώρο ώστε να τοποθετηθεί σε μη εμφανές σημείο είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα, η απάντηση του οποίου μπορεί να παραπέμπει σε σενάρια με υπηρεσίες πληροφοριών ή και ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ