ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνο «ευελιξίας» με το ΔΝΤ θα αναζητήσει η Ελλάδα στο Νταβός

Σύμφωνο «ευελιξίας» με το ΔΝΤ θα αναζητήσει η Ελλάδα στο Νταβός

Να αποσπάσει εξασφαλίσεις ότι στην επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς θα επιδεχθεί ευελιξία και δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων του 2014 και του 2015, θα επιδιώξει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 21 και 22 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι επαφές του κ. Τσίπρα στο ελβετικό θέρετρο είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα διαμορφώσουν το κλίμα λίγο πριν την έλευση των επικεφαλής κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Αν και η περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων στην κυβέρνηση, αυτό που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι ο παράγοντας ΔΝΤ.

Έτσι, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς θα καταδείξουν τη διάθεση και το εύρος των συμβιβασμών που είναι διατεθειμένο να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι στην επικείμενη αξιολόγηση να μην επικρατήσει η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να επιδειχθεί ρεαλισμός από τους Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, ώστε να μην καθυστερήσει για «μήνες» όπως έχει ήδη προαναγγελθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και η σχετιζόμενη με αυτή ελάφρυνση του χρέους.

Αν και τα τελικά στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του ασφαλιστικού και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 εστάλησαν μόλις την προηγούμενη Πέμπτη στους θεσμούς, ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται να θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για το 2016 (της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ), όταν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι πολύ πιο θετικές και περιορίζουν το δημοσιονομικό κενό του 2016 στο μισό περίπου.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι απαιτούνται σοβαρότερες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και εκτιμά ότι με τη μεταρρύθμιση που προτείνεται δεν επιτυγχάνεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, αλλά 0,5%. Στη βάση αυτή ζητά τα εξής για το ασφαλιστικό:

  • Τη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Την κατάργηση του εφάπαξ και του ΕΚΑΣ.
  • Την περικοπή των συντάξιμων αποδοχών στα ευγενή ταμεία.
  • Την εισαγωγή χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τις χορηγούμενες συντάξεις.
  • Την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 1% και όχι 1,5%.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταφέρει στους συνομιλητές του τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τα επίπεδα των κοινωνικών αντοχών στην Ελλάδα και αναμένεται να αναδείξει και το προσφυγικό ζήτημα και τις δημοσιονομικές του προεκτάσεις, θέμα για το οποίο θα παρουσιασθεί στο Νταβός και ειδική έκθεση του ΔΝΤ.

Στο Νταβός ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε θεματική συζήτηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Ακόμη, στο περιθώριο του φόρουμ θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και με πολλούς επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ