ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχή για το Ξέπλυμα: Παρέμβαση για το ιρανικό τάνκερ

Αρχή για το Ξέπλυμα: Παρέμβαση για το ιρανικό τάνκερ
AP Photo/Marcos Moreno

Εντολή στις ελληνικές τελωνειακές και λιμενικές αρχές να ελέγξουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 — το πρώην Grace 1 —, εφόσον προσδέσει σε κάποιο λιμάνι της ελληνικής Επικράτειας έχει δώσει ήδη από τη Δευτέρα η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννα Ζαΐρη.

Το Adrian Darya 1 τεκμαίρεται πως μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Συρίας, αλλά και οι ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

Στις 16 Αυγούστου δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξέδωσε ένταλμα για σύλληψη και κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αργό πετρέλαιο που μεταφέρει το Adrian Darya 1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της τρομοκρατίας και ότι τα έσοδα από τυχόν συναλλαγή με το αργό πετρέλαιο που μεταφέρει θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι έσοδα που καταλήγουν στην ενίσχυση της τρομοκρατίας, όπως και ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση προς το πλοίο αποτελεί και διευκόλυνση στην τρομοκρατία.

Δεδομένης της σημαντικότητας της υπόθεσης η επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη ζήτησε από τη Β΄ Μονάδα Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων της Αρχής να επιληφθεί του ζητήματος και απευθύνθηκε σχετικά στις τελωνειακές και λιμενικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ