ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Οι κίνδυνοι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί

Στουρνάρας: Οι κίνδυνοι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη μακροπρόθεσμη ισορροπία στην Ευρωζώνη χωρίς το πλεόνασμα της Γερμανίας να μειωθεί σημαντικά υποστήριξε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual - Reflections and the RoadAhead» (Εγχειρίδιο Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων) σε επιμέλεια Δ. Θωμάκου, Π. Μονοκρούσου και Κ. Νικολόπουλου (Εκδόσεις Palgrave-Macmillan) ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως οι κίνδυνοι σήμερα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ομιλία του στο προσφυγικό πρόβλημα και στις μη συμμετρικές επιπτώσεις του στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, στις διαφορετικές απόψεις κρατών-μελών για την τραπεζική ένωση, στη προσαρμογή της Κίνας στο νέο επιδιωκόμενο οικονομικό πρότυπο με μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, στους γεωπολιτικούς κίνδυνους στη Μέση Ανατολή.

«Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα διεθνώς δεν είναι επαρκώς ευέλικτο», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε: «Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής - και αυτό σαφώς αποτελεί ορθή επιλογή - αλλά η νομισματική πολιτική πρέπει να συμπληρωθεί από μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, όπου να υπάρχει αντίστοιχος χώρος, ιδιαίτερα με αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και από ευρύτερη χρήση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών πολιτικών που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Διότι δεν μπορεί από μόνη της η νομισματική πολιτική, όσο καινοτόμος και αποτελεσματική και αν είναι, να επιτύχει όλους τους στόχους της οικονομικής πολιτικής».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως απαραίτητη προϋπόθεση επιστροφής στην κανονικότητα είναι η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης, που θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων (επαναφορά εξαίρεσης - waiver - από την ΕΚΤ, χαλάρωση και τελικά εξάλειψη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, συμπερίληψη της Ελλάδας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ελάφρυνση χρέους).

Καραμούζης: Η χώρα γυρίζει σελίδα

Την εκτίμηση του ότι «η χώρα, παρά τα λεγόμενα από τις Κασσάνδρες, γυρίζει σελίδα οριστικά προς το καλύτερο» διατύπωσε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Θωμάκος, Πλάτωνας Μονοκρούσος και Κοσμάς Νικολόπουλος.

Ο κ. Καραμουζης επισήμανε ότι η επενδυτική εικόνα της χώρας αναβαθμίζεται σταδιακά διεθνώς, όπως επιβεβαιώνει και η προσέλευση περίπου 4,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο των πρόσφατων τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων και καθώς το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει, υπό ορισμένες ρεαλιστικές και επιτεύξιμες προϋποθέσεις, η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και την ομαλότητα, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Τέλος, ο πρόεδρος της Εurobank ανέφερε ότι ο δρόμος για την χώρα σήμερα είναι ουσιαστικά μονόδρομος και η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που αν υλοποιηθεί με συνέπεια και συνδυαστεί με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα μας επιστρέψει σταδιακά στην ομαλότητα και την προοπτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ