ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις διεθνώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις διεθνώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα
ΕΡΑ/JENS BUETTNER

Τα ελληνικά ομόλογα αν και έχουν από τους διεθνείς οίκους αξιολόγηση «junk» (σκουπίδια) διαπραγματεύονται με αποδόσεις που παραπέμπουν σε τίτλους χωρών με υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Αναλυτές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως τα διεθνή κεφάλαια που αναζητούν αποδόσεις δείχνουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, αλλά και διότι θεωρούν πως τα ελληνικά χρεόγραφα θα μετάσχουν στον επόμενο γύρο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ελληνικά χρεόγραφα έχουν αποδειχθεί χρυσορυχείο για όσους επένδυσαν σε αυτά από το 2012 έως σήμερα. Η εξέλιξη τους από το PSI του 2012 έως σήμερα δείχνει ότι η τιμή τους από το κατώτατο σημείο των 0,11 ευρώ έχει βρεθεί στην περίπτωση του δεκαετούς τίτλου στο 1,18 ευρώ.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, λόγω των επιδόσεων αυτών τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν μια από τις πιο αποδοτικές τοποθετήσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, αποφέροντας από την ημερομηνία έκδοσής τους (9/3/2012) έως και τις 30/8/2019 απόδοση 553%.

Την παρελθούσα εβδομάδα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε ως το 1,557% και του πενταετούς ως το 0,94% από 3,9% και 3,6% κατά την έκδοσή τους αντίστοιχα, επίπεδα που αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ και για τους δύο τίτλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ