ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθερμαίνονται οι χορηγήσεις δανείων

Αναθερμαίνονται οι χορηγήσεις δανείων
EUROKINISSI

Έτοιμες να ανοίξουν σταδιακά τις κάνουλες της χρηματοδότησης προς το σύνολο της οικονομίας εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες.

Τα capital controls άρθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της δεξαμενής καυσίμων με φθηνή ρευστότητα, μέσω καταθέσεων και της διεθνούς αγοράς, το κλίμα στην οικονομία και η ψυχολογία βελτιώνονται, ενισχύοντας τις προοπτικές για αύξηση της υγιούς ζήτησης από νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνονται οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων θα θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο για την αύξηση των νέων δανειοδοτήσεων, με τη δημιουργία και την επιθετική προώθηση νέων ελκυστικών προϊόντων με στόχο την προσέλκυση πελατών με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα, που θα αισθανθούν έτοιμοι να... ανοιχθούν. Να αγοράσουν δηλαδή ένα καινούργιο σπίτι ή αυτοκίνητο ή να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης τα περισσότερα νοικοκυριά άφησαν ανάγκες τους, στεγαστικές και καταναλωτικές, ανικανοποίητες, λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη των εισοδημάτων τους. Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τις προσδοκίες που δημιουργούνται για επιστροφή σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σταδιακά η συγκεκριμένη κατηγορία εν δυνάμει δανειοληπτών θα αρχίσει να βάζει στο πλάνο της τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Κατά τα τραπεζικά στελέχη υπάρχει κοινό που πληροί τα αυστηρότερα σε σχέση με το παρελθόν κριτήρια χορήγησης δανείων. Οι μισοί Έλληνες δεν έχουν δανεισμό, ενώ από τους υπόλοιπους που έχουν χρηματοδοτηθεί, το 50% είναι «πράσινοι». Ακόμη όμως και η αναφορά ενός πελάτη στον Τειρεσία δεν είναι απαραίτητα αποτρεπτική για την εκ νέου δανειοδότησή του. Κι αυτό διότι τα σύνθετα μοντέλα αξιολόγησης που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες, επιτρέπουν τη συνεκτίμηση βασικών παραγόντων που καθιστούν τους πελάτες αξιόχρεους ή μη. Επιπλέον, η παραμονή στην «κακή λίστα» στα συστήματα του Τειρεσία έχει μειωθεί και ο χρόνος τήρησης των δυσμενών στοιχείων εξαρτάται από το είδος τους.

Τέλος, σε περίπτωση που η αναφορά του πελάτη οφείλεται σε ρύθμιση δανείου, εφόσον αυτή τηρείται για ένα ικανοποιητικό διάστημα, ο οφειλέτης θεωρείται πως είναι φερέγγυος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ