ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τις αυξήσεις

Συντάξεις: Αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τις αυξήσεις
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τρία σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τις αυξήσεις στις νέες συντάξεις προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. 

Η τελική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί μετά την αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου, με στόχο το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων να εφαρμοστεί από το νέο έτος.

Η αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, στην οποία θα υπάρχει τελική γνωμοδότηση για τον επανυπολογισµό των παλαιών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, την ενοποίηση όλων των Ταµείων σε έναν ασφαλιστικό οργανισµό, τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών με βάση το εισόδημά τους, το ύψος και τον υπολογισµό των νέων συντάξεων κ.ά..

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων είναι τα εξής:

  • Να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και μετά κατά 5%, 8% ή 10%.
  • Να αλλάξουν μεν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και πάνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη, λόγω παραμονής τους στην εργασία και καταβολής μεγαλύτερων εισφορών.
  • Να αυξηθεί κλιμακωτά η εθνική σύνταξη χωρίς να αλλάξει η ανταποδοτική σύνταξη.

Ως γνωστόν, ο νόμος Κατρούγκαλου που τέθηκε σε ισχύ το 2016 δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων, πριμοδοτώντας όσους επιλέγουν να εισφοροδιαφεύγουν, καθώς δεν παρέχει κίνητρο ασφάλισης πέραν των 20 ετών. Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης θα αντιμετωπιστεί με αναλογικότερους και δικαιότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Έτσι στο τραπέζι βρίσκεται η επανεξέταση των βασικών ρυθμίσεων, κυρίως η αποκατάσταση της αναλογικότητας στις συντάξεις, με βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης πρωτίστως για όσους έχουν πάνω από 35 έως 40 έτη εργασίας, ώστε το τελικό ποσό σύνταξης να αντανακλά σε καλύτερη αναπλήρωση του μισθού.

Σήµερα η αναπλήρωση στη 15ετία µόνο για το τµήµα της ανταποδοτικής είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, στην 30ετία στο 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στη 40ετία στο 42,80%.

Για παράδειγµα, µε συντάξιµες αποδοχές 1.500 ευρώ και 39 χρόνια ασφάλισης, η ανταποδοτική σύνταξη σήµερα είναι 612 ευρώ. Με µια αύξηση της αναπλήρωσης κατά δύο ποσοστιαίες µονάδες, η ανταποδοτική σύνταξη διαµορφώνεται περίπου στα 642 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ