ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εισοδηματικά κριτήρια η ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών

Με εισοδηματικά κριτήρια η ένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών
PIXABAY

Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι είναι το «κλειδί» που θα ανοίγει την πόρτα των 24 ή 48 δόσεων σε όσους χρωστούν στην εφορία και δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους.

Οι 12 μηνιαίες δόσεις που παρέχει σήμερα η πάγια ρύθμιση για τις τακτικές οφειλές θα μπορούν να γίνουν 24 υπό την προϋπόθεση πως ο φορολογούμενος πληροί το κριτήριο του εισοδήματος.

Οι 24 δόσεις που προβλέπονται σήμερα για τις έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς θα είναι δυνατόν να αυξηθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνει η ρύθμιση για τους οφειλέτες που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 (για τακτικές) ή 24 μηνιαίες δόσεις (για έκτακτες).

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία, η οποία φαίνεται πως έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ σύμφωνα με τα «Νέα» ταυτόχρονα θα τρέξει και η σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ