ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που «τρώνε από τα έτοιμα»

Μειώνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που «τρώνε από τα έτοιμα»
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Στα επίπεδα που ήταν τον Οκτώβριο του 2000 αναρριχήθηκε το Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ενώ από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως τα νοικοκυριά που δήλωσαν πως αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάλουν πέραν μειώθηκαν στο 6% το Σεπτέμβριο, από 12% τον Ιούλιο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -6,8 μονάδες το Σεπτέμβριο 2019, πολύ υψηλότερα από ότι πριν ένα έτος (-42,7 μονάδες). Η σημαντική περαιτέρω ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σχετίζεται πρωτίστως με την κυβερνητική αλλαγή, με την άμεση υλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων (μείωση ΕΝΦΙΑ, επέκταση ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις) και δεν είχαν καλυφθεί στην προηγούμενη έρευνα και με τη μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Κατόπιν της σημαντικής ανόδου του Σεπτεμβρίου, οι Έλληνες καταναλωτές δεν συγκαταλέγονται πλέον στην πεντάδα των περισσότερο απαισιόδοξων στην ΕΕ, για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2010. Την πρώτη θέση σε αυτήν την κατάταξη κατέχει η Βουλγαρία και την πέμπτη η Ρουμανία με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 9η θέση.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο ενισχύθηκε έντονα τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις +16,1 μονάδες (από +0,1 τον Ιούλιο).

ΕΛΣΤΑΤ: Ένα στα δύο νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από 1.158 ευρώ το μήνα σε φαγητό και στέγη

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) παρουσίασε σαφή ενίσχυση τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -26,4 μονάδες (από -36,2 τον Ιούλιο).

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις -59,4 μονάδες (από -63,0), με το 20% των νοικοκυριών να θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίστηκε στο 6% από 12% τον Ιούλιο, ενώ οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 17% του συνόλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ