ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες τραπεζικές χρεώσεις – Πόσο θα κοστίζει η αλλαγή… PIN

Έρχονται νέες τραπεζικές χρεώσεις – Πόσο θα κοστίζει η αλλαγή… PIN
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνεται ο αριθμός χρεώσεων συναλλαγών στις τράπεζες.

Αναλυτικότερα, επιβάλλεται χρέωση για την έκδοση νέου PIN κάρτας για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών από ΑΤΜ για την πληρωμή της δόσης της πιστωτικής στα γκισέ κτλ.

Οι τράπεζες προχωρούν στις αυξήσεις, με στόχο την κάλυψη μέρους του κόστους έκδοσης και διάθεσης καρτών, στους πελάτες τους.

Οι νέες προμήθειες προβλέπουν την χρέωση ακόμη και της αλλαγής του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Αναλυτικά οι νέες προμήθειες

Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για τις εξής:

  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).

Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβαρύνει από τις αρχές του μήνα με 0,20 ευρώ την ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού όταν γίνεται σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας εντός Ευρωζώνης, ενώ με 0,15 ευρώ χρεώνει πλέον την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Ελληνες.

Η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 ευρώ από τη Eurobank, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.

Η επιβάρυνση αυτή έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες, ενώ ορισμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, επιβάλλουν συνδρομή και σε έκδοση συγκεκριμένων καρτών με ειδικά προνόμια.

trapezes


Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Συνδρομή πιστωτικών καρτών

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.

Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.

Πολλές από τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στοχεύουν στο να περιορίσουν τις συναλλαγές μέσω καταστημάτων και να στρέψουν τους καταναλωτές στα εναλλακτικά δίκτυα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Alpha Bank, που χρεώνει την πληρωμή πιστωτικών καρτών μέσω του καταστήματος με 3 ευρώ τη συναλλαγή εάν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και με 5 ευρώ εάν η πληρωμή γίνει με καταβολή μετρητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ