ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Ζαββός

Στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Ζαββός
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στην Ουάσιγκτον θα μεταβούν στα μέσα της εβδομάδος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργος Ζαββός προκειμένου να παραστούν στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα λάβει χώρα μεταξύ 15 και 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα υπουργού και υφυπουργού περιλαμβάνει συναντήσεις με επενδυτές, με τραπεζίτες, με πολιτικούς, με στελέχη διεθνών οργανισμών, αλλά και με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, υπεύθυνος για το συντονισμό είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση γνωριμίας με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά και συνάντηση με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Να σημειωθεί πως έως το τέλος Οκτωβρίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και να εκδώσει τη σχετική γνώμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης που είχε δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να πετύχει περισσότερη ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ