ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιτευχθούν έως το 2030 οι αναπτυξιακοί στόχοι που έχει θέσει ο ΟΗΕ

Πώς θα επιτευχθούν έως το 2030 οι αναπτυξιακοί στόχοι που έχει θέσει ο ΟΗΕ
CNN Greece

Στους τρόπους επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων που έχουν θέσει έως το 2030 τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρθηκαν πολλοί εκ των ομιλητών στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO ανέφερε πως με ορίζοντα το 2030 που θέτουν οι αναπτυξιακοί στόχοι των Ηνωμένων Εθνών, βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας δεκαετίας κρίσιμης προσπάθειας.

Η ιδία αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως ο πόλεμος, ο ξεριζωμός ανθρώπων, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι η παιδεία και η πολιτιστική κληρονομία θα πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα. Συνέδεσε δε τον ορίζοντα του 2030 με τον ρόλο της Ελλάδας στο να θυμίσει σε όλο τον κόσμο τα οικουμενικά ιδεώδη τα οποία πάντα ως χώρα υπερασπιστήκαμε, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη, η αλληλεγγύη.

Ο Νίκολας Χρηστάκης, Καθηγητής Κοινωνικής και Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale τόνισε πως για πολύ καιρό η επιστημονική κοινότητα επικεντρωνόταν στην αρνητική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπως η βία, η επιθετικότητα κ.λπ., και όχι στη θετική πλευρά, στην ικανότητά μας για αγάπη και συνεργασία. Ο καθηγητής έδωσε μια σειρά από παραδείγματα σε σχέση με την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, αντιπαραβάλλοντας και με τις κοινωνίες των ζώων και εστίασε σε ιδιότητες που συγκροτούν τη λεγόμενη «κοινωνική σουίτα» (αγάπη-φιλία-συνεργασία-κοινωνικά δίκτυα-ταυτότητα-προτίμηση στην ομάδα-ήπια ιεραρχία-διδασκαλία). Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η ζωή μας, παρά τις προκλήσεις, γίνεται πιο ειρηνική, πιο μακρά, με περισσότερη ευημερία. «Το καλό υπερισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στα προβλήματα των πόλεων όπου ζει ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των απορριμμάτων και στην ενεργειακή φτώχεια. Τα απορρίμματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινός πόρος, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η πολιτική μηδενικών αποβλήτων σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας από την πλευρά των πολιτών. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον στόχο της πόλης της Θεσσαλονίκης να γίνει κόμβος καινοτομίας, έρευνας, τουρισμού και πολιτισμού στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ