ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά βλέπουν οι τράπεζες

Αύξηση των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά βλέπουν οι τράπεζες
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Μικρή αύξηση στα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά προβλέπουν για το διάστημα ΟκτωβρίουΔεκεμβρίου του 2019 οι εγχώριες τράπεζες όπως προκύπτει από έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα ΙουλίουΣεπτεμβρίου 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 τόσο όσον αφορά τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια.

Παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η βελτίωση των προοπτικών για αγορά κατοικίας, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες για δαπάνες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2019, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019, σε σχέση με το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου του 2019, ενώ οι τράπεζες θεωρούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2019.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια έγινε ως ένα βαθμό πιο χαλαρό. Η συνολική δε ζήτηση δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για πάγιες επενδύσεις.

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί μικρή αύξηση στα δάνεια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ