ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους μέχρι και το τελευταίο ευρώ

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους μέχρι και το τελευταίο ευρώ
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Αυξήσεις και αναδρομικά για τις νέες κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θα δοθούν για το διάστημα μετά τις 4 Οκτωβρίου 2019 και θα καταβληθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις αρχές του επόμενου έτους όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Πρόκειται για τις αυξήσεις που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ και οι οποίες σε ό,τι αφορά τις νέες κύριες συντάξεις θα προέλθουν από την εφαρμογή αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης που θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου όπως και οι αυξημένες επικουρικές.

Σχετικά με διεκδικήσεις για αναδρομικά που αφορούν προηγούμενα έτη ο Γ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι «αναδρομικά στους συνταξιούχους, εάν και εφόσον προκύψουν από αποφάσεις των δικαστηρίων, θα καταβληθούν στο σύνολό τους και μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προκειμένου να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους, θα περιλαμβάνει τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες κύριες συντάξεις, την αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογικό σύστημα καθώς και την άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις επικουρικές.

«Ο κύκλος των δύσκολων και επώδυνων περικοπών στο ασφαλιστικό σύστημα έχει κλείσει οριστικά», τονίζει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δημοσιονομικές προσαρμογές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα και οι οποίες, όπως σημειώνει, διασφαλίζουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060. «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις», επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου»

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το Σάββατο το πρωί, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι «το νέο ασφαλιστικό που διαμορφώνουμε στο υπουργείο θα αυξήσει και τις κύριες συντάξεις».

«Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη αξία κινητροδοτεί κάποιον να παραμένει στη δουλειά» τόνισε, και συνέχισε:

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Θα διορθώσουμε τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου».

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως θα χτιστεί πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι.

«Το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας. Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες έχει μπει στον προϋπολογισμό» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ