ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κοσμογονία» φέρνει στις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής»

«Κοσμογονία» φέρνει στις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής»
PIXABAY

Το σχέδιο «Ηρακλής» που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να λειτουργήσει ως το τέλος του έτους, θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο των σχεδιαζόμενων τιτλοποιήσεων των τραπεζών.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες και θα πουλά τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης, ενώ σε αντάλλαγμα το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.

Από τα 30 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων που θα μεταφερθούν στο όχημα ειδικού σκοπού για να τιτλοποιηθούν, τα 9 δισ. ευρώ των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) θα παραμείνουν στα βιβλία των τραπεζών, αφού θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου και θα πληρώνουν σε αυτό προμήθεια 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τη συγκεκριμένη εγγύηση.

Ομόλογα 6,3 δισ. ευρώ ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine bonds) θα πουληθούν στους επενδυτές, ενώ ομόλογα 14,7 δισ. ευρώ που χαμηλής διαβάθμισης (junior donds) βρίσκονται ήδη με μορφή επισφαλειών εγγεγραμμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών θα περάσουν στη ειδικό όχημα (SPV). Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα για τιτλοποιήσεις ύψους 22,3 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο αυτή προχωρούν σε συμφωνίες με εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Η Πειραιώς θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τη συναλλαγή με τη σουηδική Intrum με τη συμφωνία των δύο πλευρών να προβλέπει τη δημιουργία της Intrum Hellas, που ανήκει κατά 80% στον σουηδικό όμιλο και κατά 20% στην ελληνική τράπεζα και η οποία θα διαχειριστεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 27 δισ. ευρώ, της Πειραιώς. Η Eurobank βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις με την PIMCO.

Η στρατηγική συμφωνία που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Pillar ύψους 2,2 δισ. ευρώ και τη δεύτερη τιτλοποίηση-μαμούθ με την ονομασία «Cairo», ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Η Alpha Bank που έχει ανακοινώσει τιτλοποιήσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να παρουσιάσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης κατά 10 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων της, μέσω και της απόσχισης μέρους του χαρτοφυλακίου της, ενώ αναμένεται να συνδυάζει και τιτλοποίηση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ.

Η Εθνική ετοιμάζεται να τιτλοποιήσει δάνεια 4,9 δισ. ευρώ. Ήδη οι Apollo, Centerbridge, Fortress και κοινοπραξία Elliott-Bain πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων καταγγελμένων δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ που τρέχει η Εθνική.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων έως πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ