ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγοράζουν ελληνικά ομόλογα οι Αμερικανοί - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Οικονομία

Αγοράζουν ελληνικά ομόλογα οι Αμερικανοί - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Οικονομία
PIXABAY

«Talk of the town» στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου έχουν γίνει τα ελληνικά ομόλογα, που συνεχίζουν την τρελή «κούρσα» τους. Οι διεθνείς διαχειριστές στις μεταξύ τους συζητήσεις χαρακτηρίζουν τους ελληνικούς τίτλους, ως το απόλυτο επενδυτικό story και εκτιμούν πως οι αποδόσεις τους θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley και Pimcο, προχωρούν σε αγορές ελληνικών τίτλων.
Και ενώ το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα συνεχίζεται, τα ελληνικά ομόλογα σπάνε όλα τα ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 1,15% και σε νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση άνω του 3% από χθες, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μ.β.

Μεγαλύτερη η άνοδος για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα με την απόδοσή τους να υποχωρεί στο 0,396% με πτώση άνω του 11%.

Γενικότερα η διεθνής αγορά ομολόγων κινείται ανοδικά στον απόηχο της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Για μια ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές, συνεχίζοντας το ράλι στο οποίο επιδίδονται τους τελευταίους μήνες.

Θετικά λειτουργεί στην ελληνική αγορά ομολόγων η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η αναβάθμιση της S&P, η οποία φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και οι προσδοκίες πως αύριο και η DBRS θα επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι λίγο υψηλότερη από του αντίστοιχου ιταλικού, με την Capital Economics σε έκθεσή της να επισημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου, το spread να καταστεί αρνητικό, δεδομένης της συγκριτικά χαμηλής ανάπτυξης στην Ιταλία, της δυναμικής του χρέους και του μεγαλύτερου πολιτικού ρίσκου.

O οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική ανάπτυξη είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ότι στην Ιταλία και ότι η «ψαλίδα» αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω.

Παράλληλα, το ελληνικό χρέος είναι σε πτωτική τροχιά, σε αντίθεση με αυτό της Ιταλίας, τη στιγμή που τα πολιτικά ρίσκα στη γειτονική χώρα ενισχύονται.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη που το spread των ιταλικών με τα ελληνικά ομόλογα μειώθηκε στις 12 μονάδες αυτή την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με τον οίκο να θεωρεί ότι θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι το spread θα μηδενιστεί έως τα τέλη του έτους και θα καταστεί αρνητικό από το 2020, σημειώνοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη κάτι τέτοιο να συμβεί νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων για την Ελλάδα. Η Moοdy’s αποτιμά θετικά την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο η χώρα δανείστηκε η χώρα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από την κίνηση ή περίπου 1,2% από τα κόστη για τόκους.

Η Bank of America – Merrill Lynch ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι θετικές εξελίξεις στα macro και στο ρυθμιστικό επίπεδο έχουν βελτιώσει τη δυνατότητα μείωσης των δεικτών NPEs χωρίς νέα κεφαλαιακή ένεση, όπως έχει φανεί από τις μέχρι τώρα εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο θα χρειαστεί όλοι οι εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες να κινούνται συνεχώς προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ