ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι απασχολούμενοι στον χώρο του οίνου και ζητούν με προσωρινή διαταγή και απόφαση αναστολής, να «παγώσει», αλλά και να ακυρωθεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).

Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν». Δηλαδή, νοείται ότι φορολογείται το προϊόν που προκύπτει μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το «τελικό προϊόν» υπάρχει και αποθηκεύεται τον μήνα Δεκέμβριο και παράλληλα, φορολογείται, ενώ θα διατεθεί τον επόμενο έτος.

Με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος, σημειώνεται στην προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ.

Ακόμη, αναφέρουν ότι στο ποσό του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, πρέπει να προστεθούν, κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου, ενώ προσβάλει την επαγγελματική ελευθερία των οινοποιών, αλλά την ίδια στιγμή παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ