ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκρατικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα

Αποκρατικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα
ΙΝΤΙΜΕ

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ, αφού πρώτα έλαβε το «πράσινο φως» από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια του Ελληνικού, της Εγνατίας Οδού και των περιφερειακών λιμένων.

Αν και με το Ελληνικό έχει γίνει πρόοδος με την έκδοση των εκκρεμών κοινών υπουργικών αποφάσεων, ωστόσο, όπως φαίνεται από τις επόμενες εκκρεμότητες, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Όπως για παράδειγμα το πότε θα λήξει ο διαγωνισμός για το καζίνο, η διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και επενδυτή και η μεταβίβαση των εμπράγματων δικαιωμάτων στον επενδυτή. Το ΤΑΙΠΕΔ αποφεύγει να βάλει προσδοκώμενη ημερομηνία ή έστω εύρος χρονικού διαστήματος για την έκβαση της οικονομικής συναλλαγής.

Σε ό,τι αφορά στους δέκα οργανισμούς λιμανιών, το Ταμείο περιμένει ακόμη την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να μπορέσει να εξετάσει και την περίπτωση της ολικής παραχώρησής τους.

Για την Εγνατία Οδό υφίστανται 12 εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα το ότι ακόμη δεν έχουν αδειοδοτηθεί οι σήραγγες, η κατασκευή των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, κ.λπ. Αν και το ΤΑΙΠΕΔ βάζει προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών την 20ή Φεβρουαρίου του 2020, εντούτοις μάλλον αυτή θεωρείται απλά ως ενδεικτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ