ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς σύσταση η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Προς σύσταση η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός των ημερών θα ολοκληρώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την κατάρτιση της έκθεσης για το κόστος σύστασης και λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την οποία θα στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου αυτό να εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε τους κανόνες οργάνωσης λειτουργίας και τις αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας.

Σύμφωνα με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα επικουρεί τους υπερήμερους και μη δανειολήπτες για θέματα διαχείρισης οφειλών τους προς τις τράπεζες και θα έχει τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων.

Η Ειδική Γραμματεία θα είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και θα υπάγεται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ). Αυτής θα προΐσταται ειδικός γραμματέας με διετή θητεία, ο οποίος θα διορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού και των υπουργών που συμμετέχουν στο ΚΥΣΔΙΧ.

Το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει πως για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της νέας Ειδικής Γραμματείας, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας όσο και των Κέντρων Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών, θα απαιτηθούν 225 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Για την κάλυψη των 100 οργανικών θέσεων θα πραγματοποιηθούν αποσπάσεις και μετατάξεις μονίμων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον δημόσιο τομέα. Οι μετατάξεις και αποσπάσεις θα γίνονται κατ’ εξαίρεση, δηλαδή χωρίς να απαιτείται προηγούμενη απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων.

Οι προβλεπόμενες 120 οργανικές θέσεις των Κέντρων Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών θα καλυφθούν με προσλήψεις προσωπικού (συμβάσεις ορισμένου χρόνου) και οι 4 προβλεπόμενες θέσεις νομικών συνεργατών θα καλυφθούν με την πρόσληψη δικηγόρων.

Πανελλαδικά θα συσταθούν 30 Κέντρα Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών, εκ των οποίων τα 4 θα είναι στην Αττική, τα 2 στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε διάφορους νομούς της χώρας.

Στόχος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι να:

  • Αναπτύξει ένα πλήρες ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους στο οποίο θα καταγράφεται και θα επεξεργάζεται ό,τι σχετίζεται με τα ιδιωτικά δάνεια.
  • Προτείνει τη βελτίωση της νομοθεσίας που ρυθμίζει την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα εισηγείται νομοθετικά μέτρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
  • Υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αγορά ακινήτων.
  • Συντονίζει το έργο των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και των συναρμόδιων υπουργείων και του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
  • Λειτουργήσει δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης το οποίο θα παρέχει οικονομικές και νομικές συμβουλές για τη λήψη δανείων, αλλά και σε όσους έχουν λάβει ήδη δάνεια, ανεξάρτητα εάν είναι δάνεια νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Έχει την ευθύνη λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου (help desk) για την άμεση εξυπηρέτηση των δανειοληπτών και όσων ενδιαφέρονται να λάβουν δάνειο.
  • Δημιουργήσει ιστοσελίδα που θα παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωση αιτήσεων προς τις τράπεζες και τους άλλους κρατικούς φορείς, ενώ θα παρέχει πληροφορίες στους οφειλέτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ