ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το σκάνδαλο Folli Follie η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκτά υπερεξουσίες - Τι προβλέπει τροπολογία

Μετά το σκάνδαλο Folli Follie η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκτά υπερεξουσίες - Τι προβλέπει τροπολογία
ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διορίζει προσωρινές διοικήσεις σε εισηγμένες εταιρείες και να λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα για την μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού τους συμβουλίου, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαμεσολάβηση.

Η τροπολογία έρχεται να επιλύσει σοβαρά πρακτικά ζητήματα και εποπτικά ελλείμματα που διαφάνηκαν κυρίως στην υπόθεση της Folli Follie. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητά, από εισηγμένη εταιρεία τη σύγκληση γενικής συνέλευσης.

Ακόμη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δύναται να ζητά το διορισμό προσωρινής διοίκησης και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου ή μελών αυτού, σε περίπτωση που συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Έλλειψη διοίκησης, εταιρείας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.

- Παρακώλυση, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου.

- Βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή και τα συμφέροντα των επενδυτών.

Σύμφωνα με την τροπολογία εξαιρούνται από την εφαρμογή των ανωτέρω τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από τον SSM ή από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή τα τραπεζικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το έργο της προσωρινής διοίκησης θα συνίσταται αποκλειστικά στη διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την εκλογή διοικητικού συμβουλίου από τη γενική συνέλευση ή την επίτευξη συμφωνίας εξυγίανσής της με βάση το δίκαιο που τη διέπει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ