ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Έρχονται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα αναδρομικά

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Έρχονται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα αναδρομικά
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο και θα περιλαμβάνει τόσο τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων όσο και τα αναδρομικά που αναλογούν στο διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκαν οι κρίσιμες αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης μέχρι και 48% (μαζί με αναδρομικά 4 μηνών) θα εισπράξουν 465.000 συνταξιούχοι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Συνολικά το πλήθος των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση.

Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019. Τόσο οι αυξήσεις όσο και τα αναδρομικά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Η λύση που επιλέγεται μετά την απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα.

Το επιτελείο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση έχει ήδη υπολογίσει το κόστος στα περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως από την κατάργηση των περικοπών άνω των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής που εφαρμόστηκε το 2016 μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις αυξήσεις είναι περίπου 200.000 συνταξιούχοι που το καλοκαίρι του 2016 είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου. Ολοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ και έχασαν από 23% έως και 48% από την επικουρική τους.

Εκτός από αυτές τις 13 κατηγορίες υπάρχουν και άλλοι συνταξιούχοι που πρέπει να προσδοκούν αυξήσεις –μικρότερες όμως σε ύψος– καθώς έχασαν λιγότερα το 2016. Για παράδειγμα, 32.958 δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν μεσοσταθμικά 7,34% ενώ 5.282 πρώην υπάλληλοι ΟΤΕ έχασαν 2,63%. Φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που έχασαν μόνο 0,02% από τη σύνταξή τους το 2016, όπως επίσης και άλλοι περίπου 100.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν οριακές απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομικά 40 μηνών (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καθώς υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ τον μήνα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ προκύπτει ότι ο τύπος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) σε ό,τι αφορά των επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ