ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το αμερικανικό μοντέλο της προσωπικής πτώχευσης – Δεύτερη ευκαιρία σε χρεωμένα νοικοκυριά

Έρχεται το αμερικανικό μοντέλο της προσωπικής πτώχευσης – Δεύτερη ευκαιρία σε χρεωμένα νοικοκυριά
PIXABAY

Νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο ευελπιστεί να έχει έτοιμο ώστε να τεθεί σε ισχύ έως το ερχόμενο καλοκαίρι θα προβλέπει την πτώχευση και των νοικοκυριών.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ εκτός από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας που το επόμενο διάστημα θα καταργηθούν.

Οι ρυθμίσεις του θα ακολουθούν το αμερικανικό μοντέλο προσωπικής πτώχευσης θα βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων.

Το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται να αντικαταστήσει τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη που περιλαμβάνουν και την προστασία της πρώτης κατοικίας και βαίνουν προς λήξη τους επόμενους μήνες. Θα έχει μόνιμο και ολιστικό χαρακτήρα και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμο ώστε να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2020.

Οι αλλαγές που θα φέρει θα δίνουν τη «δεύτερη» ευκαιρία για μια νέα αρχή σε οφειλέτες φυσικά πρόσωπα, ωστόσο αναμένεται να είναι αυστηρότερο από τις ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα και με συντομότερες διαδικασίες.

Η παράταση της ισχύουσας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου – για ένα τετράμηνο – αποτελεί μια μικρή πίστωση χρόνου για όσους δεν έχουν ακόμα προλάβει αλλά θέλουν να κάνουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Και αυτό διότι μετά την πάροδο του χρόνου αυτού αλλάζουν όλα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων θα δίνει υπό προϋποθέσεις δύο επιλογές για όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν τις κόκκινες οφειλές τους, τις οποίες θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει διαχειριστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, σχεδιάζεται να προβλέπει κατά περίπτωση είτε τη ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη με βιώσιμο τρόπο και βάσει προϋποθέσεων, είτε την κήρυξη πτώχευσης για τον οφειλέτη - νοικοκυριό η οποία θα περιλαμβάνει ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του και διαγραφές των χρεών του.

Η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη σύνταξη του νέου πλαισίου βάσει του πτωχευτικού κώδικα φυσικών προσώπων όπως προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019 «περί αναδιάρθρωσης χρεών και αφερεγγυότητας». Στόχος είναι τους πρώτους μήνες του 2020 το σχέδιο να κατατεθεί για έγκριση στους θεσμούς για να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου.

Πάντως ο πυρήνας του νέου θεσμικού πλαισίου θα βασίζεται στη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο αναδιάρθρωσης του οφειλέτη πριν αυτός καταστεί αφερέγγυος, δηλαδή πριν από την έναρξη συλλογικών διαδικασιών αφερεγγυότητας, οι οποίες συνήθως συνεπάγονται την πλήρη πτωχευτική απαλλοτρίωση της περιουσίας του οφειλέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ