ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι μειώσεις φόρων είναι φιλικότερες στην ανάπτυξη από ότι το κοινωνικό μέρισμα

Γιατί οι μειώσεις φόρων είναι φιλικότερες στην ανάπτυξη από ότι το κοινωνικό μέρισμα
PIXABAY

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια το κοινωνικό μέρισμα να λειτούργησε ως «τονωτικό» του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών έχει καταστήσει λιγότερο σημαντική την επίπτωση του μερίσματος στην εγχώρια ζήτηση.

Το κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκε το 2017 είχε συμβάλει στο να αυξηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες στην αρχή του 2018. Έτσι, σε ετήσια βάση στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 το ΑΕΠ είχε ενισχυθεί κατά 2,7%. Αυτό ωστόσο δεν επαναλήφθηκε στον ίδιο βαθμό στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019, παρά το ότι το κοινωνικό μέρισμα που είχε δοθεί πέρυσι το Δεκέμβριο ήταν 1,4 δισ. ευρώ!

Τα στοιχεία δεικτών οικονομικής δραστηριότητας που αντανακλούν την τάση της καταναλωτικής ζήτησης ήταν πολύ πιο αδύναμα στην αρχή του 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να ενισχυθεί κατά μόλις 1,1% σε ετήσια βάση.

Είναι ενδεικτικό πως ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε τον Ιανουάριο 2019 κατά 2,4%, ενώ αδύναμος ήταν και ο πληθωρισμός στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019, ενδεικτικό πως τα χρήματα του μερίσματος 2018 δεν έπεσαν στην κατανάλωση.

Το γεγονός πως η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο 2019 δεν ήταν τόσο ισχυρή, στατιστικά μειώνει το βάρος του εφετινού – αισθητά μικρότερου- μερίσματος στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2020. Άλλωστε το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2020, αναμένεται να στηριχθεί πολλαπλάσια από τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που θα ψηφίσει η Βουλή τις επόμενες ημέρες και τα οποία δημοσιονομικά ελαφραίνουν το λογαριασμό για τα νοικοκυριά κατά 1,2 δισ. ευρώ!

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως εάν αθροιστούν τα χρήματα του εφετινού κοινωνικού μερίσματος και τα επεκτατικά μέτρα για το 2020, ο λογαριασμός των ελαφρύνσεων ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ του περυσινού κοινωνικού μερίσματος. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές θα είναι εξαιρετικά ποιο ευνοϊκοί, εν συγκρίσει με τα οφέλη από το μέρισμα.

Σε κάθε περίπτωση, το αναπτυξιακό κέρδος από τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα αργήσει να μετρηθεί. Οι βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το λιανεμπόριο, θα καταδείξουν ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2020 , το κέρδος για το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ