ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναι» επί της αρχής για τη μεταρρύθμιση του ESM από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης

«Ναι» επί της αρχής για τη μεταρρύθμιση του ESM από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης
Φωτογραφία αρχείου / Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο AP Photo/Francisco Seco

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία «επί της αρχής» για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής τους Μάριο Σεντένο.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία επί της αρχής για ένα πακέτο στοιχείων που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του ESM και θέσαμε τα θεμέλια για επικείμενες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του κοινού (συστήματος) ασφάλισης καταθέσεων», δήλωσε ο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να αποσαφηνιστούν κάποιες «εκκρεμότητες νομικής φύσης». Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα υπογραφεί στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Δήλωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν τον Ιανουάριο είναι οι ρήτρες για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους σε χώρες που υπάγονται σε προγράμματα διάσωσης.

Αυτές οι ρήτρες, γνωστές ως ρήτρες συλλογικής δράσης για το σύνολο των ομολόγων (single-limb CACs), μπορούν να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση χρέους όταν χρειαστεί σε εξαιρετικές συνθήκες, αν και η Ιταλία έχει εγείρει ανησυχίες ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων του υψηλού της χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ