ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάκια: Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς - Τι αλλάζει στις αποδείξεις δαπάνης

Μπλοκάκια: Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς - Τι αλλάζει στις αποδείξεις δαπάνης
PIXABAY

Σημαντικές αλλαγές προωθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι μισθωτοί που αμείβονται με Δελτίο Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών (ΔΑΠΥ), το λεγόμενο «μπλοκάκι», δεν θα επιβαρύνονται στο εξής από τις διπλές εισφορές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι μισθωτοί που έχουν και «μπλοκάκια» για συμπληρωματικό εισόδημα, πλήρωναν διπλές εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη με βάση το μισθό και με βάση το εισόδημα που αποκτούσαν από το μπλοκάκι για τη δεύτερη απασχόλησή τους.

Επί της ουσίας, η διπλή αυτή φορολόγηση συνιστούσε ένα «χαράτσι», το οποίο είχε επιβληθεί στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου και επιβαλλόταν σε κάθε πηγή εισοδήματος.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η εισφορά στο «μπλοκάκι» καταργείται, εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς.

Μειώνεται το όριο στις συναλλαγές με αποδείξεις δαπάνης

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και στο σύστημα αμοιβής με αποδείξεις δαπάνης.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται, αντί για το «μπλοκάκι» από πολλούς μισθωτούς, λόγω απαλλαγής από τον ΦΠΑ 24% και μέχρι σήμερα το όριο των συναλλαγών φτάνει στα 10.000 ευρώ το χρόνο.

Με το νέο νομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε ρύθμιση, ώστε το όριο που θα επιτρέπεται, για να γίνεται αυτού του είδους η συναλλαγή, να κατέβει στα 3.000 ευρώ.

Ο περιορισμός της χρήσης των αποδείξεων δαπάνης που επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο, θα συνοδευτεί και με πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς. Για αμοιβές άνω των 3.000 ευρώ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά απόδειξη παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι με ΦΠΑ 24%, αλλά και πάλι χωρίς να έχουν υποχρέωση εισφοράς, εφόσον καλύπτουν τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς από τη μισθωτή τους απασχόληση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ