ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιανουάριο τα αποκαλυπτήρια για το νέο ασφαλιστικό

Τον Ιανουάριο τα αποκαλυπτήρια για το νέο ασφαλιστικό
ΙΝΤΙΜΕ

Αυξήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, μείωση εισφορών για μισθωτούς και νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολουμένους και αγρότες θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα οι βασικότερες αλλαγές που θα προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό είναι οι ακόλουθες:

- Τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων συντάξεων – οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη – θα είναι οι κερδισμένοι με το νέο Ασφαλιστικό.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη, προκειμένου οι διατάξεις να συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Δηλαδή το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία, με την ανταποδοτικότητα να φτάνει για 40ετία στα επίπεδα του 50%, έναντι 42,80% σήμερα.

- Μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 196 ευρώ τον μήνα θα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων το νέο έτος. Οι αυξήσεις (και τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

- Συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, κάτι το οποίο θα ισχύσει από 1.1.2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μηνιαία σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.

- Επέρχονται από 1.1.2020 αλλαγές και για τους απασχολουμένους στην αγροτική οικονομία (αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς). Καθιερώνονται έξι κατηγορίες (επίπεδα) – μηνιαία ασφάλιστρα – οι οποίες θα ξεκινήσουν από το νέο έτος.

- Αυξήσεις καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης για τους εργοδότες επιφέρει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η ελάφρυνση αφορά αποκλειστικά και μόνο τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Οι εργοδότες δεν θα έχουν την ελάφρυνση αυτή για τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ