ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πατάει γκάζι» η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

«Πατάει γκάζι» η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσα στο επόμενο 48ωρο το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ως γνωστόν, με βάση νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου αποσχίστηκε ο κλάδος των υποδομών (δίκτυα διανομής και υποδομές) ο οποίος πέρασε σε νέα εταιρεία, τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ΔΕΠΑ που απέμεινε κράτησε τον κλάδο εμπορίας (συμμετοχές σε εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, χονδρεμπόριο, αεριοκίνηση κ.λπ.) και μετονομάστηκε σε ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το αργότερο μέχρι μεθαύριο 11 Δεκεμβρίου αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% των μετοχών της επιχείρησης.

Οι μέτοχοι της εταιρείας είναι με 65% το ΤΑΙΠΕΔ (Ελληνικό Δημόσιο) και με 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα ΕΛΠΕ δεν θέλουν να διατηρήσουν ποσοστό στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που διαθέτουν δίκτυα διανομής αερίου αλλά και διεθνή funds να μπαίνουν στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ