ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η τεχνολογία σύμμαχος της διαφάνειας και των οικονομικών συναλλαγών

Στουρνάρας: Η τεχνολογία σύμμαχος της διαφάνειας και των οικονομικών συναλλαγών
ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στο πώς η νέα τεχνολογία διασφαλίζει τη συναλλακτική διαφάνεια αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία στις οικονομικές συναλλαγές, εστιάζοντας στην ασφάλεια των συναλλαγών μέσα από την ταυτοποίηση του καταναλωτή, την πρόσβαση στο ιστορικό των συναλλαγών, κ.α..

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι χρειάζεται ψηφιακός εγγραμματισμός όχι μόνο των καταναλωτών, αλλά και των στελεχών των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας και λήψη μέτρων για να μειωθεί η διαδικτυακή απάτη, που όπως υποστήριξε δεν αφορά μόνο στις οικονομικές συναλλαγές αλλά και στις ψευδείς ειδήσεις (fake news).

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τα κρυπτονομίσματα (διαχωρίζοντάς τα από την τεχνολογία του blockchain που χρησιμοποιούν η οποία όπως είπε είναι πολλαπλά χρήσιμη) και προειδοποίησε ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και τον ανταγωνισμό διεθνών κολοσσών όπως η Google και η Amazon που ετοιμάζονται να εκδώσουν νομίσματα.

Ειδικά για την τεχνολογία του blockchain ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους των συναλλαγών αφού δεν θα απαιτείται πλέον η ύπαρξη των ενδιάμεσων που υφίστανται σήμερα στις συναλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ