ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές οφειλές: Τι πρέπει να πληρώσουμε έως το τέλος του 2019

Φορολογικές οφειλές: Τι πρέπει να πληρώσουμε έως το τέλος του 2019
PIXABAY

Σημαντικές υποχρεώσεις καλούνται να τακτοποιήσουν έως την εκπνοή της χρονιάς οι φορολογούμενοι, καθώς λήγουν σημαντικές προθεσμίες, η μη τήρηση των οποίων επισύρει πρόστιμα και μεγάλη ταλαιπωρία.

Ξεκινώντας από τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, οι ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να τα αποπληρώσουν πριν το τέλος του χρόνου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε το αργότερο μέχρι την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, να έχουν παραδώσει πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν αφήσουν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας μετά την εκπνοή της προθεσμίας, τότε το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν θα ισούται με την ετήσια αξίων των τελών του εκάστοτε οχήματος.

Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ

Εξίσου προσεκτικοί θα πρέπει να φανούν περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται να έχουν αποπληρώσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 την τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2020.

Φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, έως και την Τρίτη 31/12/2019 οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν καταβάλλει συνολικό ποσό ύψους 550 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί την πέμπτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις.

Ρύθμιση 100 και 120 δόσεων

Εξάλλου, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται υπό καθεστώς ρύθμισης χρεών – είτε με την παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015 είτε με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων – θα πρέπει να παραμείνουν συνεπείς ως προς την εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Και τούτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν ασυνέπεια συνεπάγεται τον κίνδυνο να τεθούν εκτός ρύθμισης και να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής πληρωμής.

Οι ρυθμίσεις αυτές συνεπάγονται εισροές στα δημόσια έσοδα συνολικού ύψους 50 - 70 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο συνολικό λογαριασμό δεν υπολογίζονται και οι δόσεις που έχουν οι επιχειρήσεις μέσω της δεύτερης ρύθμισης των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπό το πρίσμα αυτό, στην παρούσα στιγμή μια επιχείρηση μπορεί να αποπληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές) μαζί με τις δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Πώς θα πληρώσετε εύκολα τις υποχρεώσεις σας προς το Δημόσιο

Ο καλύτερος τρόπος, ώστε να εξοφλήσετε άμεσα, γρήγορα και κυρίως εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Αυτό σημαίνει πως έχετε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε τις πληρωμές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω υπηρεσιών e-banking στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία με την χρήση πιστωτικής κάρτας.

Αυτή η μέθοδος είναι η πιο γρήγορη αφού η χρέωση στην κάρτα γίνεται αμέσως. Όμως, στην περίπτωση αυτή, χάνεται η δυνατότητα του φορολογούμενου να επωφεληθεί από τις προσφορές των τραπεζών για 12μηνη άτοκη εξόφληση φόρων.

Καλό θα ήταν, ιδίως τις ημέρες αυτές, να αποφύγετε την πληρωμή των υποχρεώσεών σας με φυσικό τρόπο, δηλαδή στα γκισέ των τραπεζών, διότι, εκτός από την κόπωση, θα βρεθείτε αντιμέτωποι και με τα «καπέλα» που επιβάλλουν στις συναλλαγές οι εμπορικές τράπεζες. Ουσιαστικά, οι τράπεζες έχουν θεσπίσει ένα τέλος αποπληρωμής που κυμαίνεται από 3 έως 6 ευρώ, ως αντικίνητρο για τις συναλλαγές στο ταμείο.

Τέλος, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στην εμπρόθεσμη καταβολή των πληρωμών σας, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση καραδοκούν τόκοι υπερημερίας και προσαυξήσεις που ξεκινούν από 0,73% για κάθε δόση, ενώ μετά τους τρεις μήνες η συνολική προσαύξηση αγγίζει το 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ