ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κρίσιμα ραντεβού της Ελλάδας με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης

Τα κρίσιμα ραντεβού της Ελλάδας με τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης
AP Photo/Henny Ray Abrams, File

Έξι φορές θα κριθεί μέσα στο 2020 η Ελλάδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και πιθανότατα κάποιες από αυτές τις αξιολογήσεις να περιλαμβάνουν και θετικές εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση του για την Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου, ο οίκος S&P θα ανακοινώσει τη δική του έκθεση στις 24 Απριλίου και ο οίκος Moodys στις 8 Μαΐου. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο οίκος Fitch θα δώσει το «χρησμό» του για την Ελλάδα στις 24 Ιουλίου, ο οίκος S&P στις 23 Οκτωβρίου και ο οίκος Moodys στις 6 Νοέμβριου.

Οι αξιολογήσεις των οίκων σήμερα προϋποθέτουν τουλάχιστον τρεις ακόμη αναβαθμίσεις, καθώς θα πρέπει ένας τουλάχιστον από τους οίκους που λαμβάνει υπ’ όψιν της η ΕΚΤ να βγάλει τη χώρα από την κατηγορία «σκουπίδια». Έτσι, μπορεί και το 2020 να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις, ωστόσο εκτιμάται πως η τελευταία αναβάθμιση για την κατηγορία investment grade θα δοθεί δύσκολα μέσα στο 2020.

Αναλυτές εκτιμούν πως η αναβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒΒ-» που θα καταστήσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ (QE), ίσως θα καθυστερήσει περισσότερο από ότι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Για να μην καθυστερήσει, θα πρέπει η χώρα να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη και το τραπεζικό σύστημα να απελευθερωθεί από το μεγάλο απόθεμα «κόκκινων» δανείων.

Όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα από την ΕΚΤ, τότε θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα QE, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι αποδόσεις τους.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 1,44% και το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς είναι στις 163 μονάδες βάσης, όταν πριν ένα χρόνο ήταν στις 425 μονάδες βάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ