ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ξέπλυμα χρήματος ελέγχονται 1.495 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Για ξέπλυμα χρήματος ελέγχονται 1.495 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου
CNN Greece

Κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αντιμετώπισαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 εκατοντάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 1.495 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

Στο 11μηνο 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 413 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 1.227 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 528 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 249. Βεβαιώθηκαν ποσά 38,6 εκατ. ευρώ περίπου και εισπράχτηκε το 1,4 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ