ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν spread και αποδόσεις ομολόγων εν μέσω θετικών ειδήσεων και προσδοκιών

Υποχωρούν spread και αποδόσεις ομολόγων εν μέσω θετικών ειδήσεων και προσδοκιών
ΙΝΤΙΜΕ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου κινείται το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς. Σήμερα το spread είναι στις 162 μονάδες βάσης, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να είναι στο 1,387%.

Η μείωση του spread δεν είναι τυχαία. Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία διαδέχονται το ένα το άλλο τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων να τοποθετούνται έναντι πιθανής άμεσης κίνησης από τον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 10ετών ή ακόμα και 15ετών τίτλων.

Μετά τις ανακοινώσεις για το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, χθες ήταν η σειρά του ESM να συνεχίσει το μπαράζ θετικών ειδήσεων εγκρίνοντας ελάφρυνση τόκων 122 εκατ. ευρώ για το ελληνικό χρέος μετά τη διαπίστωση ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται όπως έχει συμφωνηθεί. «Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις-κλειδιά. Η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου και η εκταμίευση των κερδών από ANFA’s και SMP’s δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την έλευση των θεσμών στις 22 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η αγορά όμως φαίνεται να προετοιμάζεται για τα νέα της 24ης Ιανουαρίου, όταν ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, δείχνοντας ότι είναι κοντά και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ