ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Τα ανοικτά ζητήματα

Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Τα ανοικτά ζητήματα
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σε φάση προετοιμασίας της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει αναθέσει στους νομικούς του συμβούλους να εξετάσουν και «παραπλευρά» ζητήματα σχετικά με την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Τα ζητήματα αυτά είναι ουσίας και όχι τεχνικές λεπτομέρειες. Το πρώτο αφορά στη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικών Πετρελαίων για την από κοινού διάθεση των μεριδίων τους στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο πόσο θα επηρεάσει το τίμημα της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας η υφιστάμενη οφειλή των 120 εκατ. ευρώ της ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ.

Το ζήτημα της συμφωνίας μετόχων δεν είναι εύκολο, καθώς τα ΕΛΠΕ έχουν δηλώσει πως θα μετέχουν στο διαγωνισμό και θα διεκδικήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εάν δεν καταφέρουν να πλειοδοτήσουν, τότε βάσει ειδικής ρήτρας θα είναι υποχρεωμένα να πουλήσουν το 35% του ποσοστού τους σε όποιον πλειοδοτήσει. Αυτό που πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί είναι πως η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό δεν θα επιδράσει με οποιοδήποτε τρόπο τη διαδικασία καθορισμού του τιμήματος.

Αλλά και η περίπτωση του χρέους των ELFE προς τη ΔΕΠΑ δεν είναι απλή περίπτωση. Αφενός διότι η πλευρά Λαυρεντιάδη επικαλείται δικαστικές αποφάσεις για να μην καταβάλει τα χρωστούμενα και αφετέρου διότι αμφισβητεί το 50% της συνολικής οφειλής των 130 εκατ. ευρώ, μη αποδεχόμενος τη ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΠΑ. Δεδομένου ότι η υπόθεση της ΔΕΠΑ αποκτά και πολιτικό χρώμα μετά την κοινοποίηση της δικογραφίας στη Βουλή για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών της παρελθούσας κυβέρνησης, η υπόθεση αυτή έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Να σημειωθεί πως τόσο η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας όσο και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν λάβει γνωμοδότηση προκειμένου η ΔΕΠΑ, να θέσει τα ELFE σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για να ανακτήσει μέρος των οφειλόμενων.

Να σημειωθεί πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρείται πολύ ελκυστικό asset. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται η ΕΠΑ Αττικής, τα συμβόλαια εισαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, η εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο ανεφοδιασμός οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, κ.α.. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι Eni, Edison και Gas de France.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ