ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2020 δεν οδήγησε σε αύξηση των μεταβιβάσεων το 2019

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2020 δεν οδήγησε σε αύξηση των μεταβιβάσεων το 2019
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές-οικισμούς έως το Μάιο είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει και αύξηση στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτές.

Παράλληλα, σε πάνω από 1.000 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια οι Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδων (ΣΑΟ) θα προσαρμοστούν στο επίπεδο των νέων συντελεστών δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχει αύξηση του συντελεστή δόμησης θα προκύψει και αντίστοιχη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Ωστόσο, παρά το ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν το Μάιο του 2020 είναι γνωστό ήδη από τα μέσα του 2019, οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019 δεν ήταν όσες περίμεναν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων από τους φόρους στο κεφάλαιο και την ακίνητη περιουσία.

Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019 κατά 10 εκατ. ευρώ ή 0,4% μειωμένοι έναντι του στόχου, με τον ΕΝΦΙΑ να υπολείπεται κατά 15 εκατ. ευρώ ή 0,5%. Οι δε φόροι κεφαλαίου ήταν την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019 κατά 19 εκατ. ευρώ ή 7,2%, λιγότεροι έναντι του αναμενομένου.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα σημειώσουν αύξηση εφέτος σε σχέση με πέρυσι και πως αυτό θα αποτυπωθεί στα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση στους φόρους στα ακίνητα θα προέλθει πρωταρχικά από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ