ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκδοση 15ετούς ομολόγου: Συγκέντρωσε προσφορές 18,8 δισ. ευρώ – Αντλήθηκαν 2,5 δισ.

Έκδοση 15ετούς ομολόγου: Συγκέντρωσε προσφορές 18,8 δισ. ευρώ – Αντλήθηκαν 2,5 δισ.
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, (ΟΔΔΗΧ) κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές προσέφεραν στην Ελλάδα 7,5 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε να δανειστεί.

Τελικά, από το ομόλογο λήξης στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να κυμαίνεται μεταξύ 1,87% και 1,90% (το pricing θα ολοκληρωθεί στις 6 ώρα Ελλάδος).

Πάντως η μεγάλη ζήτηση που συγκέντρωσε η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αναδείχθηκε από δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει πως πρόκειται για την μεγαλύτερης διάρκειας έκδοση μετά την κρίση χρέους.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα, ο οποίος τονίζει πως η χώρα έχει ήδη καλυμμένες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τη φετινή χρονιά και πως η σημερινή έκδοση θα μειώσει την εξάρτηση της Ελλάδος από βραχυπρόθεσμο χρέος (έντοκα γραμμάτια).

Στέλνει στις αγορές το μήνυμα «ναι μπορούμε»», είπε ο κ. Τσάκωνας.

Είναι χαρακτηριστικό πως και σήμερα οι αποδόσεις των υπό διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων υποχωρούν.

Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε πτώση έως το 1,165%, απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,332 ενώ η απόδοση του 13ετούς ομολόγου λήξεως 2032 σημείωσε απόδοση έως 1,591%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ