ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου η προσοχή του οικονομικού επιτελείου

Στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου η προσοχή του οικονομικού επιτελείου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η πορεία των εσόδων από το ΦΠΑ, καθώς οι εισπράξεις από το συγκεκριμένο φόρο εντός του 2020 θα δείξουν το εάν η πολιτική αύξησης των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα λειτουργεί ή όχι.

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η υποβολή των αρχικών εμπρόθεσμων χρεωστικών, πιστωτικών ή μηδενικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ Ιανουαρίου και η καταβολή του οφειλόμενου φόρου των χρεωστικών δηλώσεων, τα έσοδα από το ΦΠΑ που εισπράττονται μέσω ΔΟΥ να είναι μεγαλύτερα από τα 965,05 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου 2019.

Αν τα έσοδα είναι μεγαλύτερα, τότε θα μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά το μέτρο των e-δαπανών που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και στη βάση του οποίου μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και εισοδηματίες συναλλάσσονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με στόχο να καλύψουν το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πέναλτι φόρου 22%.

Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των θεσμών και ειδικά της ΕΚΤ που δεν είχε υποδεχθεί με θέρμη το μέτρο της αύξησης των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 10% στο 30% του πραγματικού εισοδήματός των φορολογουμένων.

Υπενθυμίζεται πως για να υπολογιστεί το 30% των αποδείξεων από το πραγματικό εισόδημα αφαιρείται η εισφορά αλληλεγγύης με την οποία επιβαρύνεται ο φορολογούμενος όσο και το ποσό της διατροφής που ενδεχομένως καταβάλει στην πρώην σύζυγό του. Ακόμη, στην περίπτωση που δόσεις δανείων, ενοίκια, φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ που έχει καταβάλει μέσα στο έτος ο φορολογούμενος ξεπερνούν το 60% του πραγματικού εισοδήματός του τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει σε αποδείξεις όχι το 30% αλλά το 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ