ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αξιολογείται η πιστοληπτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων

Πώς θα αξιολογείται η πιστοληπτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων
EPA/BORIS ROESSLER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την θέσπιση ενός φορέα που θα αντικαταστήσει τον Τειρεσία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αναμένεται σε συνεργασία και με τις τράπεζες να ξεκινήσει να υλοποιεί εντός των επομένων μηνών.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών, η οποία θα συνδυάζει τα οικονομικά στοιχεία που σήμερα φιλοξενεί ο Τειρεσίας μαζί με άλλα που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του Δημοσίου καθώς και επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών θα λειτουργεί και ως φορέας πιστοληπτικής αξιολόγησης (Credit Bureau), που θα συνθέτει το προφίλ του κάθε ιδιώτη και της κάθε επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του σε ό,τι αφορά στις αποπληρωμές των χρεών του και στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή του το Ελληνικό Δημόσιο, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, θα βαθμολογείται και θα είναι στη διάθεση Τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων ιδιωτικών εταιρειών που πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί τους.

Ο φορέας αυτός θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και για τον σκοπό αυτό θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων πληροφοριών που θα συγκεντρώνονται, ενώ η τήρηση των δεδομένων για κάθε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση εξετάζεται να γίνεται εφ’ όρου ζωής. Οι δε φορείς του Δημοσίου και οι χρηματοδοτικοί φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να τα επικαιροποιούν διαρκώς. Σύμφωνα με τα Νέα, ο νέος φορέας εκτός από την καταγραφή θα αξιοποιήσει την πληροφόρηση που θα συγκεντρώσει προκειμένου να αξιολογεί τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών που έχουν οι πολίτες, αλλά και να δίνει διευκολύνσεις για την παροχή νέων πιστώσεων σε εκείνους που θα κρίνονται ικανοί και φερέγγυοι.

Το οικονομικό προφίλ που θα δημιουργείται για πολίτες και επιχειρήσεις θα λαμβάνεται υπόψη με αδιάβλητο τρόπο για τις συναλλαγές και τη δανειοδότησή τους ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος κακοπληρωτών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθώς θα παρέχει συνολική εικόνα της πιστοδοτικής συμπεριφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ