ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ασφαλιστικό: Ποσοστά αναπλήρωσης και απασχόληση συνταξιούχων τα «καυτά» θέματα

Νέο ασφαλιστικό: Ποσοστά αναπλήρωσης και απασχόληση συνταξιούχων τα «καυτά» θέματα
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί η δημόσια διαβούλευση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου να ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ωστόσο ήδη καταγράφεται «ζωηρή» συμμετοχή.

Συνολικά μέχρι χθες το βράδυ είχαν κατατεθεί 726 σχόλια στη διαβούλευση του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αναφέρεται στις συντάξεις δημοσίων υπάλληλων και στρατιωτικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα άρθρα 23 έως και 27 του νομοσχεδίου που αφορούν στις συντάξεις δημοσίων υπάλληλων και στρατιωτικών μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν συγκεντρώσει τα 420 από τα 726 συνολικά σχόλια της διαβούλευσης.

Τα πλέον σχολιασμένα άρθρα είναι το 24 που σχετίζεται με τα ποσοστά αναπλήρωσης και το οποίο είχε 178 σχόλια και το άρθρο 27 που αφορά στην απασχόληση των συνταξιούχων και το οποίο έως χθες το βράδυ είχε σχολιασθεί από 130 μετέχοντες στη διαβούλευση.

Ειδικά για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου πρέπει να σημειωθεί πως με το νέο καθεστώς επηρεάζονται όλες οι συντάξεις του Δημοσίου, παλαιές και νέες με χρόνο ασφάλισης 30,1 έτη και πάνω.

Ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων που είχαν ήδη εκδοθεί πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 θα βρεθεί σε φάση «επανεκκίνησης» καθώς οι ανταποδοτικές συντάξεις πρέπει να υπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Με την ίδια λογική επανυπολογίζονται και όλες οι «νέες συντάξεις», δηλαδή όσες έχουν εκδοθεί μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η νέα ημερομηνίακλειδί για όλες τις επερχόμενες αλλαγές είναι η 1η Οκτωβρίου 2019, καθώς το νέο ασφαλιστικό θα ισχύσει αναδρομικά από την στιγμή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ.

Το άρθρο 27 ξεκαθαρίζει πως στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει η αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Ειδικότερα για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ