ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπoμπ Τράα: Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να έχει βιώσιμο χρέος

Μπoμπ Τράα: Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να έχει βιώσιμο χρέος
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μπορεί ο Πόουλ Τόμσεν να οδεύει προς αποχώρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω συνταξιοδότησης και το ΔΝΤ να κλείνει το γραφείο του στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον μεγάλος οφειλέτης του, ωστόσο οι αυστηρές συστάσεις πολιτικής δεν θα σταματήσουν.

Αυτό προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα.

Ο Ολλανδός τεχνοκράτης, ο οποίος ήταν ο πρώτος «μνημονιακός» εκπρόσωπος του Ταμείου στην Ελλάδα, μίλησε στην εφημερίδα με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για την έκδοση του βιβλίου του «Το σχέδιο του Οδυσσέα, το μεγάλο ταξίδι προς ένα βιώσιμο χρέος».

Ο Τράα κάλεσε την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς όπως ξεκαθαρίζει απέχει πολύ από το να είναι βιώσιμο.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να έχει βιώσιμο χρέος. Σε ποσοστό άνω του 180% του ΑΕΠ, το χρέος αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο υπό ειδικές συνθήκες και με μεγάλη βοήθεια από άλλες χώρες. Αλλά η φύση ενέχει αστάθεια και θα υπάρξουν σοκ. Τα επιτόκια δεν θα παραμείνουν στο σημείο όπου είναι σήμερα και ενδέχεται να υπάρξουν απότομες αυξήσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε κάποιο σημείο. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει, επίσης, φθίνουσες δημογραφικές εξελίξεις, τέτοιες που η αύξηση του ΑΕΠ να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «βγει» από το χρέος, καθώς η δυνητική ανάπτυξη θα μειωθεί από τα ήδη μέτρια επίπεδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο για τις επόμενες γενιές και χρειάζεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τοποθετηθεί το χρέος σε σταθερή πτωτική τροχιά».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ο Τράα ανέφερε τα εξής:

«Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα τυχερό διάλειμμα για την Ελλάδα. Χρησιμοποιήστε το για να μειώσετε το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα με ένα σταθερό λογικό πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί και για να αναδιαρθρωθεί το χρέος, τότε μπορεί να συμβάλουν στο να οδηγηθεί ταχύτερα σε βιωσιμότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ