ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από την κυβέρνηση προς τους «κόκκινους» δανειολήπτες

«Καμπανάκι» από την κυβέρνηση προς τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το 33% των «κόκκινων» δανειοληπτών γυρίζει την πλάτη του στο καθεστώς της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ ακόμα και από αυτούς που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις ρυθμίσεις το 30% και πλέον κόβεται λόγω των αυστηρών κριτηρίων. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους δανειολήπτες να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, καθώς από το τέλος Απρίλιου και μετά παύει κάθε καθεστώς προστασίας.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όμως, όπως προκύπτει από την προσέλευση των υπερχρεωμένων νοικοκυρών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών, σχεδόν 20.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες οι οποίοι μπήκαν αρχικά στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους φαίνεται να έχουν «χαθεί».

Είναι ενδεικτικό ότι από τους συνολικά 63.516 ενδιαφερομένους που είχαν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020 μόνο οι 42.107 έχουν τελικά συναινέσει για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπαγωγής τους στο καθεστώς ρυθμίσεων και προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η άρνηση αυτή, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών – τέσσερις στους δέκα δανειολήπτες έχουν «κόκκινα» δάνεια, εκ των οποίων 142.000 δάνεια έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία των οφειλετών – κάνει, σύμφωνα με τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών να διερευνά τις περιπτώσεις εκείνων που τελικά δεν προχωρούν στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας, καθώς την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της προστασίας έρχονται οι πλειστηριασμοί.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, από τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν προχωρήσει ζητώντας ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, σχεδόν 2.000 υποθέσεις έχουν ήδη μεταβιβαστεί προς τις τράπεζες και αναμένεται η πρόταση προς τους δανειολήπτες για ρυθμίσεις, ενώ οι υπόλοιπες, μία στις τρεις, είτε παρουσίαζαν κάποια λάθη είτε δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

Από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι στο 35% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είχε δηλωθεί άλλη πρώτη κατοικία στην τράπεζα κι άλλη στην εφορία, ενώ 32% των περιπτώσεων δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, με δηλωθέν εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία των Ειρηνοδικείων της χώρας, τις 118.897 έφτασαν οι εκκρεμείς υποθέσεις δανειοληπτών που ζητούν δικαστικά την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας το εννεάμηνο του 2019, με τις 2.665 από αυτές να είναι νεοεισερχόμενες υποθέσεις.

Στο ίδιο διάστημα οι υποθέσεις για τις οποίες βγήκαν οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις (θετικές ή αρνητικές) έφτασαν τις 8.977, ενώ 247 υποθέσεις ματαιώθηκαν διότι υπαναχώρησαν οι δανειολήπτες και για 493 περιπτώσεις υπήρξε συμβιβασμός στο ακροατήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ