ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει τη διαδικασία απόσυρσης εντός του 2016

Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει τη διαδικασία απόσυρσης εντός του 2016
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικό πλήγμα στη φοροδιαφυγή, στο ξέπλυμα χρήματος, στο λαθρεμπόριο, αλλά και στην «αποθησαύριση» θα φέρει η απόσυρση από την κυκλοφορία του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ την οποία σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η διαδικασία θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2016. Σε πρώτη φάση η Ευρωτράπεζα αναμένεται να σταματήσει να τυπώνει καινούργια χαρτονομίσματα και να τροφοδοτεί την αγορά με τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ. Στη συνέχεια, σταδιακά και μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα αποσύρει τα χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Πρώτα τα 500 ευρώ από τα χρηματοκιβώτια των κεντρικών και εμπορικών τραπεζών, τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα των 200, 100 ευρώ ή μικρότερης αξίας, και μετά αυτά που κατέχουν επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Οι κάτοχοι των 500 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία θα μπορούν είτε να τα ανταλλάξουν στις τράπεζες με μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα είτε να συνεχίσουν να τα κατέχουν και να συναλλάσσονται με αυτά, όπου βεβαίως θα γίνονται δεκτά, αφού η χρήση τους θα περιοριστεί.

Στόχος του σχεδίου απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ είναι να περιοριστεί ο υψηλός αριθμός κυκλοφορίας των μεγαλύτερων σε αξία χαρτονομισμάτων της ευρωζώνης, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για σύνδεση με την τρομοκρατία.

Εκτιμάται ότι τα 500άρικα αντιστοιχούν στο 1/3 της συνολικής αξίας των χαρτονομισμάτων του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΕΚΤ, από το 2002, όταν μπήκε στην κυκλοφορία το ευρώ, ο αριθμός των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ έχει αυξηθεί δυσανάλογα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα του ενιαίου νομίσματος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ