ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Στο «κόκκινο» οι αμερικανικές αγορές λόγω κοροναϊού

Wall Street: Στο «κόκκινο» οι αμερικανικές αγορές λόγω κοροναϊού
ASSOCIATED PRESS

Με μεγάλη πτώση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έκλεισε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού θα εξελιχθεί σε πανδημία και προτιμούν το «καταφύγιο» των ομολόγων, τα επιτόκια των οποίων έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 27.081,36 μονάδες, μειωμένος κατά 3,15%. Από τις αρχές της εβδομάδας ο δείκτης έχει χάσει σχεδόν 7%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.965,61 μονάδες (-2,77%) και ο Standard & Poor's 500 στις 3.128,21 μονάδες (-3,03%).

Ο Γκρεγκόρι Βολόχιν, της Meeschaert Financial Services, εξήγησε ότι οι παράγοντες της αγοράς έχουν θορυβηθεί από την εξάπλωση του Covid-19, ιδίως στην Ιταλία όπου αργά απόψε οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγραφεί 322 κρούσματα.

«Τον Αμερικανό επενδυτή δεν τον ανησυχεί σε οικονομικό επίπεδο η Ιταλία αλλά το γεγονός ότι, σιγά-σιγά, πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημείωσε.

Οι προοπτικές μιας γρήγορης ανάκαμψης απομακρύνονται, ενώ ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανακοινώνουν ότι θα περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες.

Για παράδειγμα, η αεροπορική εταιρεία United Airlines (-6,5% σήμερα) έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα ανακοινώσει οικονομικές προβλέψεις για το 2020, «επειδή τα πιθανά σενάρια που σχετίζονται με την επιδημία είναι πάρα πολλά, για να καθοριστούν από τώρα οι οικονομικοί στόχοι της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ