ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοροναϊός: Μεγάλο οικονομικό πλήγμα η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων – Η περίπτωση της Πάτρας

Κοροναϊός: Μεγάλο οικονομικό πλήγμα η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων – Η περίπτωση της Πάτρας
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ / ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΓΙΩΤΑ

Η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες περιοχών που παραδοσιακά φιλοξενούν σχετικά δρώμενα. Πάτρα, Σκύρος, Ξάνθη, Κοζάνη, είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν γνωστά καρναβάλια και ετησίως προσελκύουν πολλούς επισκέπτες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων δεν αφορούν μόνον στα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν από τις τοπικές επιχειρήσεις από τη μη έλευση των επισκεπτών. Βαρύ είναι το πλήγμα από τις ήδη πραγματοποιηθείσες δαπάνες για τους τοπικούς Δήμους και Κοινότητες στη βάση των προετοιμασιών και του προγραμματισμού που είχαν κάνει.

Εάν κάποιος επισκεφτεί τη «Διαύγεια» θα διαπιστώσει πως οι εν λόγω προετοιμασίες δεν αποτελούν φθηνή υπόθεση. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», η οποία έχει ξοδέψει τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την προετοιμασία του καρναβαλιού.

Μια απλή παράθεση δαπανών των τελευταίων εβδομάδων είναι χαρακτηριστική. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» προχώρησε από τις αρχές Φεβρουάριου, μεταξύ άλλων, στις εξής δαπάνες:

-Σε δαπάνη 25.000 ευρώ για την μίσθωση – εγκατάσταση, λειτουργία και αποξήλωση μηχανημάτων για την ηχητική, φωτιστική και προβολική κάλυψη εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2020.

-Σε δαπάνη 11.000 ευρώ για την ρίψη πυροτεχνημάτων και την καύση του καρνάβαλου στην Τελετή Λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού του 2020.

-Σε δαπάνη 4.166 ευρώ για την βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

-Σε δαπάνη 3.525 ευρώ για την προμήθεια χρωμάτων για τις ανάγκες κατασκευών των πληρωμάτων.

-Σε δαπάνη 3.175 ευρώ για την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου με θέμα την ανακύκλωση.

-Σε δαπάνη 2.752 ευρώ για την προμήθεια φελιζόλ για τις ανάγκες κατασκευών των πληρωμάτων.

-Σε δαπάνη 2.500 ευρώ για την επιμέλεια της παρουσίασης των εκδηλώσεων, καθώς και την παρουσίαση της τελετής απονομής βραβείων του 55ου Κρυμμένου Θησαυρού.

-Σε δαπάνη 2.480 ευρώ για το σχεδιασμό, την προμήθεια υφασμάτων - τρεσών και κορδονιών καθώς και τη ραφή και διακόσμηση επτά κοστουμιών και κατασκευής επτά καπέλων για την κριτική επιτροπή.

-Σε δαπάνη 2.418 ευρώ για την κατασκευή φωτεινής επιγραφής.

-Σε δαπάνη 1.951 ευρώ για την φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

-Σε δαπάνη 1.500 ευρώ για την βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων του 55ου Κρυμμένου Θησαυρού.

-Σε δαπάνη 1.420 ευρώ για την μεταφορά του μουσικού άρματος με τρακτέρ.

-Σε δαπάνη 1.000 ευρώ για την προμήθεια ειδών σιδήρου για τις ανάγκες ανακατασκευής του άρματος των σοκολατοριχτών.

-Σε δαπάνη 850 ευρώ για την «εμψύχωση» της μασκότ τζίτζικας για τις ανάγκες των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού των Παιδιών 2020.

-Σε δαπάνη 820 ευρώ για την παρουσίαση χορευτικού δρώμενου.

-Σε δαπάνη 496 ευρώ για την φωτογράφιση εκδηλώσεων του 55ου Κρυμμένου Θησαυρού.

Μόνον οι προαναφερόμενες δαπάνες που αφορούν σε προμήθειες των τελευταίων εβδομάδων ξεπερνούν τις 65.000 ευρώ.

Αν κανείς αναλογιστεί πως η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων δαπανά χρήματα σε ετήσια βάση για την προετοιμασία και την διεξαγωγή του καρναβαλιού, προκύπτει εύλογα η ζημία της από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Άλλωστε για τον λόγω αυτό έχει ήδη τεθεί ζήτημα μετάθεσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων για τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ