ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια και μέτρα στήριξης από το ΥΠΟΙΚ λόγω κοροναϊού – Περιορισμένες οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Σενάρια και μέτρα στήριξης από το ΥΠΟΙΚ λόγω κοροναϊού – Περιορισμένες οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Φωτογραφία αρχείου ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Εναλλακτικά σενάρια και προτεινόμενα μέτρα εκπονούν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες συνέπειες από τον κοροναϊό σε οικονομία και επιχειρήσεις. Αναφορικά με τον τουρισμό, μέχρι στιγμής οι συνέπειες είναι πολύ περιορισμένες.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, με το Χρήστο Σταϊκούρα και το επιτελείο του να προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία μία περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία εξετάστηκαν σενάρια των επιπτώσεων του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια αλλά και προτεινόμενα μέτρα για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αξιολογούν όλα τα δεδομένα και ήδη έχουν εκπονήσει σενάρια ενδεχόμενων παρεμβάσεων, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή εάν χρειαστεί.

Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις της Πάτρας, οι οποίες μετά την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τριήμερο είναι βέβαιο πως θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημία.

Κοροναϊός: Μεγάλο οικονομικό πλήγμα η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων – Η περίπτωση της Πάτρας

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή της αχαϊκής πρωτεύουσας έχουν προμηθευτεί μεγάλο όγκο εμπορευμάτων για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που παραδοσιακά παρατηρείται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα.

Και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι ο αριθμός των ακυρώσεων στα ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής και οι οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν. Το οικονομικό επιτελείο πάντως είναι έτοιμο να λάβει μέτρα στήριξης για να περιορίσει τις απώλειες για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Περιορισμένες οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό και οι επιπτώσεις από την εμφάνιση του κοροναϊού στη χώρα μας είναι μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένες, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης στο CNN Greece.

Ο υπουργός Τουρισμού βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και ενημερώνεται για τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται και την ίδια στιγμή παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού.

Κρίσιμη παράμετρος για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί η χρονική περίοδος που θα διαρκέσει ο κοροναϊός. Γενικότερα πάντως η εικόνα του τουρισμού παραμένει θετική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ