ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Μέρα με την ημέρα μεγαλώνουν οι απώλειες για τουρισμό και ναυτιλία

Κορωνοϊός: Μέρα με την ημέρα μεγαλώνουν οι απώλειες για τουρισμό και ναυτιλία
(AP Photo/Joan Mateu)

Τουρισμός και ναυτιλία εισέφεραν το 2019 συνολικά στην ελληνική οικονομία έσοδα ύψους 35,4 δισ. ευρώ. Λόγω του κορωνοϊού και των διαρκώς διογκούμενων επιπτώσεών του σε τουρισμό και ναυτιλία, η επίδοση αυτή είναι πιθανόν πως δεν θα επαναληφθεί εφέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στην ΕΡΤ ανέφερε πως ήδη έχουν καταρτιστεί σενάρια για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στη χώρα μας. «Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια προβλήματα στον τουρισμό και τη ναυτιλία», τόνισε.

Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην Κίνα, έχει προκαλέσει προβλήματα στην ποντοπόρο ναυτιλία. Η δραστηριότητα στο διεθνές εμπόριο είναι μειωμένη και έχουν περιοριστεί αισθητά οι μεταφορικές ανάγκες. Η Ελλάδα πλήττεται από αυτήν την κατάσταση. Η χώρα μας εισέπραξε το 2019 συνολικά 17,3 δισ. ευρώ από ναυτιλιακό συνάλλαγμα, το 2018 16,6 δισ. ευρώ και το 2017 14,4 δισ. ευρώ.

Το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται κύμα ακυρώσεων τουριστικών πακέτων, ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία, ακυρώσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και ακυρώσεις πακέτων κρουαζιέρας, Η Ελλάδα εισέπραξε το 2019 συνολικά 18,1 δισ. ευρώ από τον τουρισμό, ενώ το 2018 είχε έσοδα 16 δισ. ευρώ και το 2018 έσοδα 14,6 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ