ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: «Κραχ» 5,96% στο Χρηματιστήριο με τους επενδυτές να τρέμουν την εξάπλωση

Κορωνοϊός: «Κραχ» 5,96% στο Χρηματιστήριο με τους επενδυτές να τρέμουν την εξάπλωση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με νέα μεγάλη πτώση 5,96% έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις εν μέσω ανησυχιών για σοβαρό πλήγμα της οικονομίας από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,96% στις 684,74 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 6,22% στις 1.738,29 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,36% στις 929,24 μονάδες

Αρνητικοί πρωταγωνιστές για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να χάνει μέσα στην ημέρα 12,46%. Από τις αρχές του έτους το ΧΑΑ καταγράφει αθροιστικά πτώση 25,3%, τη μεγαλύτερη από όλα τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο δε τραπεζικός δείκτης έχει απολέσει σχεδόν 43% από τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με αναλυτές το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι η αύξηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ για 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις, φαινόμενο το όποιο τελευταία φορά είχε παρατηρηθεί το Δεκέμβριο του 2015.

Η συγκεκριμένη εικόνα του Χρηματιστήριου Αθηνών δεν προσφέρεται για εκτιμήσεις, καθώς όσοι την προηγούμενη εβδομάδα στοιχημάτισαν στην ανάκαμψη του ΧΑΑ και στο γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα, τελικά βγήκαν ζημιωμένοι από τις εξελίξεις. Εν πολλοίς αυτό σχετίζεται και με την κατάσταση στη διεθνή οικονομία, η οποία διαμορφώνει και την ψυχολογία όσων επενδύουν στο ΧΑΑ.

Δεν είναι τυχαίο πως μετοχές που θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλείς και διακρατούνται από συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν γλυτώσει το σφυροκόπημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μετοχής του Τιτάνα που από τα 18,72 ευρώ προ μηνός βρέθηκε στα επίπεδα των 12,120 ευρώ ανά μετοχή.

Αλλά και στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται πιέσεις με τους επενδυτές να αποχωρούν από τα ελληνικά ομόλογα και να τοποθετούνται στα γερμανικά παρά ότι δίνουν αρνητικές αποδόσεις.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 1,4%, όταν προ μηνός ήταν στο 0,909%. Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε σήμερα στο - 0.746, από -0,356 προ μηνός!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ