ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικό ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα – Στις 275 μονάδες το spread

Μαζικό ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα – Στις 275 μονάδες το spread
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μαζικές πωλήσεις έπληξαν σήμερα την αγορά ελληνικών ομολόγων εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διευρυνθεί μέσα στη συνεδρίαση κατά 40 μονάδες βάσης και το spread να εκτοξευθεί στις 275 μονάδες βάσης.

Οι ρευστοποιήσεις που έλαβαν χαρακτηριστικά ξεπουλήματος είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες διακυμάνσεις στο ταμπλό. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,914%, έναντι 1,432% που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,33%, έναντι 0,79% που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,3%, έναντι 1,8% που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς, εκτοξεύτηκε στις 275 μονάδες βάσης, έναντι 212 μονάδες βάσης που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Αξίζει να σημειωθεί πως προ ενός μήνα το spread, ήταν μόλις στις 129 μονάδες βάσης.

Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα ήταν εν μέρει και απότοκο των σφοδρών πιέσεων στα ιταλικά χρεόγραφα. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,38%, έναντι 1,02% που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,9%, έναντι 0,4% που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Η απόδοση του 15ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,8%, έναντι 1,5% που ήταν στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ