ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Συνάντηση Σταϊκούρα - Βρούτση για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Κορωνοϊός: Συνάντηση Σταϊκούρα - Βρούτση για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας
CNN Greece

Συνάντηση θα έχουν σήμερα στις 17:00 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας.

Οι κ.κ. Σταϊκούρας και Βρούτσης θα εξετάσουν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό εν όψει και του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Εργασίας με παραγωγικούς φορείς για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη υπό τον Γιάννη Βρούτση συμμετέχουν οι ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ. Οι φορείς παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται από τον ιό.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, τα ξενοδοχεία που λειτουργούν έχουν υποστεί πλήγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία της Αθήνας, με τις ακυρώσεις να φτάνουν πάνω από το 50%.

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι πλήρης εικόνα από τον ΣΕΤΕ για την αποτίμηση των συνεπειών στον ξενοδοχειακό κλάδο από τον κορωνοϊό, θα υπάρξει στο τέλος Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε ότι πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η δημόσια μορφή της υγείας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κάνανε διάφορες προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προχώρησε στην ανακοίνωση της πρώτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Την πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και εργασίας:

  • Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών για 3 μήνες μέχρι τέλος Ιουνίου.
  • Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ